Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle SWİSSOTEL THE BOSPHORUS’TA düzenlen ZİRVEDE; “Sıfırın İnşası: İnsanca Yaşam” teması altında, güvenli ve erişilebilir yaşam alanlarına olan ihtiyacın arttığı bu dönemde, sürdürülebilirlik, yeşil bina ve şehir çözümleri “insan odağında” ele alındı. Sektör liderlerinin çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliği tartıştığı zirvede, “İnsanca Bir Yaşam İçin Sürdürülebilirlik”, “Yeşil Binalar ve Yerleşkeler”, “Sürdürülebilirliğin Finansmanı”, “Gayrimenkulde ESG”, “Sürdürülebilir Kentler” ve “Binalarda Teknoloji” gibi 6 önemli konu, sektör profesyonellerinin bilgi alışverişinde bulunduğu oturumlarda masaya yatırıldı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, Enerji Verimliliği Daire Başkanı Murat Bayram ve Dış Kaynaklı Yatırım Daire Başkanı Esra Turan Tombak’ın panelistler arasında yer aldığı zirveye ÇYBY Derneğimiz ile birlikte 100’e yakın kuruluş destek verirken, akademisyenler ve özel sektör temsilcilerinden oluşan 450 katılımcı bir araya geldi.
ÇYBY Derneğimizi temsilen, Dernek Başkanımız Dr. İbrahim OĞUR ‘un katıldığı Zirvede aşağıda ki konular ele alındı.
YESTR, KAMU BİNALARINDA ZORUNLU OLACAK
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, zirvenin açılış panelinde yeşil binalar, enerji verimliliği ve sürdürülebilirliğin önemine değindi ve Bakanlık tarafından yürütülen güncel çalışmaları paylaştı. Aslan, ülkemize özgü, enerji ve suyu verimli kullanan, sürdürülebilir ve coğrafi özellikleri dikkate alan bina uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan Yeşil Sertifika Sistemi (YESTR) uygulamasının güncellendiğini ve uluslararası platformlarda da yerini almaya hazırlandığını belirtti.
Aslan, ayrıca 2026 yılından itibaren 10 bin metrekareden büyük kamu binalarının YESTR sertifikasına sahip olmasının zorunlu hale getirilmesi için mevzuat çalışmalarının tamamlandığını ve yakında yayımlanacağını duyurdu. Her yıl 450-500 kamuya ait büyük binaların inşa edildiğini ve bu binaların yeşil bina kriterlerine sahip olmasının 600 milyon kWh enerji tasarrufu sağlayacağını vurguladı.
MÜTEAHHİTLİK SİSTEMİNDE ÇEVRECİ YAKLAŞIM İLE İLGİLİ MEVCUT DEĞİŞİKLİĞİ YAPILIYOR.
Müteahhitlik sisteminde doğa dostu ve çevreci yaklaşımın artırılması amacıyla yürütülen mevzuat düzenlemelerinin tamamlandığını belirten Aslan, yeşil bina statüsünde bina yapan müteahhitlerin iş bitirme belgelerinde ciddi avantajlar sağlanacağını ifade etti. Bakanlık bünyesinde sürdürülen diğer çalışmalara da değinen Aslan, konut ve ticari mülklerin alım, satım ve kiralama işlemlerinde yeşil binaların daha avantajlı hale getirilmesi ve mevcut binaların tamamının enerji kimlik belgesine sahip olması için çalışmalar yapıldığını aktardı.
28 KASIM 2024 TARİHİNDE MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ ÇALIŞTAYI YAPILACAK
Aslan, bu konuda çalışacak mimar ve mühendislerin etkinliğini ve yetkinliğini artırmak amacıyla 28 Kasım’da Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Çalıştayı yapılacağını kaydetti.
MEVCUT BİNALARIN DİJİTAL İKİZLERİ OLUŞTURULACAK
Daha sonra, Yeşil Binalar ve Yerleşkeler panelinde konuşan isimlerden TÜV SÜD Akıllı Sürdürülebilir Binalar İş Birimi Müdürü Dr. Hannes Raoul Endriß ise sürdürülebilir binalar geliştirmede BIM, artırılmış gerçeklik, dijital ikizler gibi son teknolojilerin önemine değindi. Binaların küresel karbon ayak izinin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğunu hatırlatan Endriß, “Hayatımızın yüzde 90’ını bu yapıların içinde geçiriyoruz. Bu nedenle, tasarımın erken aşamalarında BIM tabanlı simülasyonlar gibi dijital araçlardan yararlanmak büyük önem taşıyor. Ayrıca, mevcut binaların dijital ikizlerini oluşturarak, dinamik ve statik bina bilgilerini bir araya getiren dijital bir hazırlık seviyesini artırmak, bina performansını iyileştirmek için hayati bir gereklilik” diye konuştu.
KAYNAK:
https://www.aa.com.tr;
Siz de fikrinizi belirtin