Yeşil Bina Sertifikalandırma
HAKKINDA
Doğayla uyumlu, yapının arazi seçiminden yıkımına kadar yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirilen, iklim verilerine ve yöreye uygun, ihtiyacı kadar enerji ve su tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, bütüncül bir yaklaşımla tasarlanan bina ve yerleşmelerin değerlendirilmesi ve sertifikalandırılması amacıyla milli imkanlarla oluşturulan Ulusal Yeşil Sertifika Sistemi (YeS-TR) sertifikalandırma süreci 12 Haziran 2022 Tarih ve 31864 Sayılı “BİNALAR İLE YERLEŞMELER İÇİN YEŞİL SERTİFİKA YÖNETMELİĞİNİN ” yayınlanması ile başlamıştır.
Yeşil binalar, iklim değişikliğiyle mücadelede sürdürülebilir kentsel gelişimin önemli bir parçası olarak öne çıkmaktadır.
Binalar ve Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Sisteminin Hayata geçirilmesi ile ülkemizde sürdürülebilir yeşil binaların belgelendirilebilmesi amacıyla ilk defa YERLİ ve MİLLİ BİR UYGULAMA olarak hazırlanan “Yeşil Sertifika” Sistemi hizmet vermeye başlamıştır.
YeS-TR Sertifikası; Enerji tasarrufu sağlamak, yenilenebilir kaynaklara yönelmek ve doğaya minimum oranda zarar vermeyi amaçlayan yeşil binaların bu amaçlar doğrultusunda inşa edildiğinin veya yenilendiğinin belgelenmesidir.
Çevre, Şehircilik ve İklimlendirme Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan bu belgelendirme dünyada yaygın olan LEED, ……gibi Belgeler ile eşdeğer Standartta olup, Uluslararası Akreditasyon Kuruluşları tarafından kabul edilmiş ULUSAL bir SERTİFİKASYON SİSTEMİDİR.
Yeşil Sertifika Nasıl Alınır ?
Yeşil Sertifika Nasıl Alınır?
Yeşil binalar, iklim değişikliğiyle mücadelede sürdürülebilir kentsel gelişimin önemli bir parçası olarak öne çıkmaktadır. Bugün gelişmiş ülke ekonomileri yapmış oldukları yapıların; Enerji tasarrufu sağlamak, yenilenebilir kaynaklara yönelmek ve doğaya minimum oranda zarar vermek üzere planlandığını ve amaçlayan bu amaçlar doğrultusunda inşa edildiğini veya yenilendiği de ‘Yeşil Sertifika’ ile belgelemektedirler.
Türkiye Çevre Ajansı tarafından verilen ‘Yeşil Sertifika’ süreci ise şu şekilde işlemektedir.
- Yeşil Sertifika almak isteyen bina/yerleşme sahipleri, “https://meslekihizmetler.csb.gov.tr” internet sitesinde yer alan Yeşil Sertifika Uzmanları ile iletişime geçer.
- Bina veya yerleşme sahipleri anlaşma sağladıkları Yeşil Sertifika Uzmanı (YESU) ile sözleşme imzalar.
- Yeşil Sertifika Uzmanları sisteme başvurmak için ‘’www.yestr.csb.gov.tr” adresine giriş sağlar. YESU sözleşme ve proje bilgilerini sisteme yükleyip Türkiye Çevre Ajansı’na gönderir
- Başvurunun onaylanabilmesi için Başvuru Ücretleri Emlak Katılım Bankası’na (İBAN TR67 0021 1000 0005 6734 5000 05) “… Projesi Yeşil Sertifika Kayıt Ücreti” açıklaması ile yatırılır ve dekont Türkiye Çevre Ajansına teslim edilir.
- Türkiye Çevre Ajansı başvuru evraklarını inceler. Evraklarda eksik bulunmuyorsa Yes-TR üzerinden yapılan başvuruyu onaylar.
- Başvuru onaylandıktan sonra YESU modüllere ait kriterlerin kanıt belgelerini Yes-TR üzerinden sisteme yükleyerek Türkiye Çevre Ajansı’na gönderir.
- Kanıt belgeler ilgili Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanları (YESDU) tarafından incelenir, gerekli kriterler sağlanıyorsa sertifika onaylanır.
- Sertifikasyon Sürecinin olumlu sonuçlanması durumunda, sertifikasyon ücreti o yıla ait yeniden değerleme oranına göre güncel hali hesaplanarak Emlak Katılım Bankası’na (İBAN TR67 0021 1000 0005 6734 5000 05) “… Projesi Yeşil Sertifika Ücreti” açıklaması ile yatırılır ve dekont Türkiye Çevre Ajansına teslim edilir.
- Sertifika imzalanarak sahibine gönderilir ve Yes-TR veri tabanında sisteme kaydedilir.
- Sertifikasyon sürecinin olumsuz sonuçlanması durumunda kayıt ücreti iade edilmez.
Yeşil Yarınlar İçin Yeşil Sertifika
Bina ya da yerleşiminizin yeşil bina özellikleri taşıdığını onaylayan, belli standartları yerine getirenlerin kullanmaya hak kazandığı Yeşil Sertifika ’ya siz de başvurabilir; çevre dostu yapınızla sosyal, çevresel ve ekonomik performanstan ileri düzeyde yararlanabiliriz.
Yeşil Sertifika İş Akış Şeması
Yeşil Sertifika Kriterleri
Yeşil Bina Sertifikasyonu İçerisinde birtakım kategoriler bulunur. Bu Kategorileri aşağıda ki şekilde sıralayabiliriz.
- Yapıya ve Yerleşkeye Dair Tüm Entegre Süreç
- Yapı ve Yerleşkenin Konumunun Çevreye Karşı Sorumluluğu ve Binanın Ulaşım Erişebilirliği
- Yapının ve Yerleşkenin Bulunduğu Arazinin Sürdürülebilir Şekilde Kullanımı
- Yapıda ve Yerleşkede YeS-TR Sertifikasyonun Kriterlerine Uygun Malzemenin Kullanılması
- Enerji ve Atmosferin Korunması
- Yapının İçerisindeki Canlıların Yaşam Konforunu Sağlayabilmek Amacı ile Dikkat Edilmesi Gereken Bir Kategori, İç Mekân Yaşam Kalitesi,
- Su, Elektrik, Yenilebilir ya da Yenilemez Enerji Kaynaklarının Verimliliği,
- İnovasyon Kavramı ve İnovasyon Süreçler
YeS – TR Sertifikası Başta Amerika olmak üzere, Almanya, Fransa, Japonya, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde uygulanmakta olan LEED, DGBN, BREEAM gibi sertifikaları gibi hemen hemen tüm ülkelerin kabul gördüğü bir yeşil bina projesidir.
YeS- TR ‘ in Tek ve önemli farklılığı, YERLİ ve MİLLİ olmasıdır. Diğer sertifikalar ile karşılaştırma ya da kıyaslama yapıldığında kriterlerinin, söz konusu olan binanın sahipleri için daha uygulanılabilir olması nedeniyle tercih edilmektedir.
YEŞİL BİNA SERTİFKASI PUANLAMA KRİTERLERİ
Yeşil Bina Sertifikası Alınmasında Dikkat Edilecek Noktalar
Bilindiği üzere son yüzyılın hem tüketicileri hem de üreticilerinin en fazla önem verdiği gelişmeler arasında SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK gelmektedir. Bu sürdürülebilirlik projelerinin içerisinde ise yeşil bina en önlerde yer almaktadır.
Bahsi geçen sürdürülebilirlik projelerinden biri olan Yeşil Bina Sertifikasyon Sistemidir.
Bu bağlamda; Ulusal YeS- TR Sisteminin uygulanmasında da bazı dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar, gerçekleştirilmesi planlanan herhangi bir binaya ya da alana ait olan tasarımdan denetlenmesine kadar ki sürede önem arz eder.
Bu noktaları aşağıda ki başlıklar altında toplamaktayız.
- Öncelikli olarak, tabi ki arazide inşaat başlangıcından bitimine kadar geçen sürede yapılacak çalışmalarda çevreye duyarlı olunması gelmektedir. Çevredeki projelerin ve buna bağlı olarak sürdürülebilirlik çalışmalarının sıklığı. Araziye çeşitli yollardan erişime açık olmalıdır.
- Park, maç sahaları, bisiklet ve daha çeşitli alanların arazi içerisinde, proje dahilinde olması önem arz etmektedir.
- Otoparkların binaların alt kısmına ya da mümkün olduğunca mevcut alandan yararlanarak yapılması, otoparklar için ayrılacak yerin ek olarak tercih edilmemesi.
- İnşaat sırasında toz ve hafriyat gibi ekosisteme zararı olacak herhangi bir zararın olmamasını sağlayacak şekilde önlemlerin alınması.
- Acil durum anlarında kullanılmak üzere boş bir alan bırakılmalı.
- Yağmur suyunun, diğer her türlü temiz ya da pis sulardan ayrı olarak toplanılmalı ve biriktirilmelidir. Böylelikle yağmur suyunu fazladan işleme alınmamış olunacaktır.
- Proje içerisinde yer alacak binaların toplam ışık kullanımına bakıldığında fazladan ışıkların kullanımı kaldırılmalıdır. Park ışıkları, bina yollarında bulunan ışıklar, asansör ya da koridor ışıkları gibi. Burada amaç mümkün oldukça enerjiden tasarruf etmek ve gündüz ışığından yararlanmak olmalıdır.
- Su verimliliği de önemli etkenler arasındadır. Gerek binanın içerisinde harcanan gerekse yapının dış kısmında harcanması planlanan miktarın azaltımı için çalışmalar yapılmalıdır. YeS-TR yeşil bina sertifikası en fazla hususta devreye girmektedir. Bunun nedeni Türkiye ve Dünya ülkeleri olarak her türlü enerjiye aç olmamızdır.
- Bina içinde çeşitli faaliyetlerden kaynaklı su ölçümünü yaptırılmalıdır. Tasarımda ön görülerek hesaplamaların yapıldığı miktara yakınlığı belirlenir. Bu duruma göre tedbirler alınır.
- Binalardan çıkan atık suyun bahçe sulaması, araba yıkama işlemlerin yapılması gibi işlemler için tekrar uygun bir sistem haline getirilmeli ve projeye dahil edilmelidir.
- Proje içerisine alınan işlemlerde kullanılacak olan malzemelerin, yenilenebilir enerji kaynağı olması tercih edilmeli, çevreye verebileceği zararı azaltma gidilmelidir.
- İnşaat sonrası ortaya çıkacak atıkların depolanması, biriktirilmesi sorasında ise bertarafı için gerekli alanların ve işlemlerin proje içerisinde yer verilmelidir.
- İç mekânda kullanılacak olan tütün, sigara benzeri maddelerden dolayı oluşacak atmosferik koşulların ne miktarda olacağı, belirlenen miktarın binanın karşılayabilecek nitelikte olduğuna dair bilgilerin belgeler üzerinde belirtilmelidir.
- Canlıların bulunabileceği atmosferin temizlenmesi yani olabilecek en temiz haline döndürülebilmesi için tasarımda kullanılacak gerekli teknolojilerin nitelendirilmesi yapılmalıdır.
- Tabi ki iç ortamdaki sesin ortamın akustik özelliğinden yararlanılarak yansıtılacağı belirlenmesidir. Yapıya ait duvar, kolon, pencere sistemlerinin akustik özelliğe göre seçilmelidir.
- İç aydınlatma kullanılacak aydınlatmaların bir kısmını tabi ki kullanacak yaşayan insanlar belirler. Bu durumun yanı sıra bazı aydınlatmaları da proje sahipleri üstlenmelidir ve bu aydınlatmalar genellikle LED lambalardır.
- Bu hususlar haricinde YeS-TR yeşil bina sertifikasının kendisine ait kriterleri bulunur ki uzmanlarla yapılan görüşmeler sonunda daha ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir. yestr@detam.com.tr ile bağlantı kurarak bu konuda her türlü ayrıntılı bilgiyi alabilirsiniz.
Yeşil Bina Sertifikasına Sahip Olmanın Kazanımları
- Her şeyden önce binalarımız daha sağlıklı, daha sürdürülebilir bir gelecek yaratabilir.
- Binanın Enerji Verimliliği Mevcut Binalara Oranla Ortalama %40 Artacaktır.
- Su Verimliliği %50 Artacaktır.
- Binanın Bakım Masrafları Azalacak, İşletme Giderleri Düşecektir. Üstelik Bu Masraflar Bina Ömrü Boyunca Devam Edecektir.
- İyi Bir Havalandırma, Akustik, Aydınlatmaya Sahip Olunacak.
- Bina Havası Yüksek Oksijen Düşük Karbondioksit Seviyesinde Olacak.
- Bina İç Havasında Toz Olmayacaktır
- Binada Kanserojen Yapı Malzemeleri Olmayacaktır.
- Bina Katı Atık Üretimi Ortalama %75 Azalacaktır.
- Bina İçinde Bulunduğu Çevreye Ve Ekolojiye Zarar Vermeyecek. Ekoloji Korunacaktır.
- Bina Ulaşımı Kolay, Sağlık Veren Bir Bina Olacaktır.
- Elektrikli Araçlar Rahatlıkla Şarj Edilebilecektir.
- Bina Kullanıcılarının Çalışma Verimi %15 Artacak.
- Kullanıcıları Tarafından Sevilen Bir Bina ve İç Çalışma Ortamı Olacaktır.
- Yeşil Bina Sertifikasına sahip olan Bina Yüksek Bir Kalitede Olacak, Kısa Sürede Markalaşacak Ve Tanınacak. Çevresindeki Diğer Binalara Göre Daha Fazla İlgi Çekecektir.
Yeşil Binalarda Uygulanacak YeS TR Sistemi Mühendislik Yaklaşımlarına Dayanmaktadır.
Yest-TR Sisteminin Maliyeti
‘Yeşil Bina’ konusu Dünyada yaygın olarak uygulanması karşın, ülkemizde yeni bir konudur.
Her faaliyette olduğu gibi YES-TR Uygulamasında da Yatırımcılar, öncelikle maliyetin ne olacağıyla ilgilenirler.
- YES-TR sertifika, danışmanlık ücretleri ve bazı simülasyonlar dışında bu işin ek bir maliyeti yoktur. BU, SADECE BİR BİLİNÇ İŞİDİR. Yapacağımız İşi Doğru Noktasından Yakalamamız Yeterli Olacaktır.
- Bunun yanı sıra sertifikanın projeye katacağı FARKINDALIK değeri ve verimlilik açısından kazandıracağı ekonomik tasarruf düşünüldüğünde başta ödenen ek maliyet oldukça önemini yitirmektedir.
Yeşil Bina Sisteminin Geleneksel İnşaatlara göre maliyeti
Yeşil binaların geleneksel inşaatlara göre maliyet primi
Mevzuat
- 12 Haziran 2022 Tarih ve 31864 Sayılı “BİNALAR İLE YERLEŞMELER İÇİN YEŞİL SERTİFİKA YÖNETMELİĞİ” ve “YEŞİL BİNA DEĞERLENDİRME KLAVUZU” unu inceleyin. (Buraya Tıklayınız)
- TÜCA (Buraya Tıklayınız)
- Eğer hala sorularınıza yanıt alamamış iseniz, lütfen yestr@detam.com.tr veya 0532 2567342- 05017250741 numaralı telefonlardan bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Son İçeriklerden Haberdar Olmak İçin